Cloudmigratie: alles wat u moet weten over het verhuizen van uw bedrijf naar de cloud

De redenen voor cloudmigratie zijn simpel: cloudservices zijn toegankelijker, gegevens zijn veiliger en medewerkers kunnen sneller werken.

Cloudmigratie: alles wat u moet weten over het verhuizen van uw bedrijf naar de cloud

Een cloudmigratie kan voor een organisatie net zo fysiek en emotioneel belastend zijn als een reguliere verhuizing. Zonder gedegen voorbereiding op wat komen gaat, zou u wel eens langdurig met hoofdpijn kunnen rondlopen.

Cloudmigratie is het proces waarbij uw bedrijfskritische functies van de interne infrastructuur naar een externe cloudinfrastructuur worden verplaatst. Deze datamigraties zijn snel de norm geworden voor bedrijven. De redenen zijn simpel: cloudservices zijn toegankelijker, gegevens zijn veiliger en medewerkers kunnen sneller werken. 

Cloudmigratie kan u helpen om uw bedrijf naar een geheel nieuw niveau van informatieflexibiliteit te schalen. Feitelijk is dit de eerste stap om uw bedrijf veerkrachtiger en weerbaarder te maken. Download ons gratis e-book ‘Business Resilience: waarom dit noodzakelijk is en hoe u dit bewerkstelligt’ voor meer informatie over deze en andere tools die uw bedrijf veerkrachtiger en weerbaarder maken.

Er is duidelijke communicatie nodig, u moet de opdrachten en verantwoordelijkheden nauwgezet verdelen tussen de teams, u dient een scherp oog voor procesmanagement te hebben om alles goed te laten verlopen en u moet de juiste cloudpartner aan uw zijde hebben.
Er is duidelijke communicatie nodig, u moet de opdrachten en verantwoordelijkheden nauwgezet verdelen tussen de teams, u dient een scherp oog voor procesmanagement te hebben om alles goed te laten verlopen en u moet de juiste cloudpartner aan uw zijde hebben.

Beste praktijken voor cloudmigratie: met een beetje voorbereiding komt u al een heel eind 

Het is belangrijk om zorgvuldig met alle veranderingen om te gaan die de overstap naar de cloud met zich meebrengt. Kennis en een gedegen voorbereiding zijn dus essentieel. Bedrijven moeten hun behoeften goed in kaart brengen en op basis hiervan een plan van aanpak opstellen. De eerste fasen van deze planning zijn cruciaal voor een succesvolle migratie. Deze eerste stappen helpen te bepalen hoe soepel – of hobbelig – de overgang zal verlopen. Om u te helpen met uw plan van aanpak volgen hier enkele beste praktijken en bewezen strategieën voor cloudmigratie.

  • Stel allereerst een cloudmigratieteam samen: terwijl uw bedrijfsactiviteiten naar de cloud gemigreerd worden, helpt uw interne team een handje bij het in goede banen leiden van de migratie. Zij begeleiden het gehele proces tot aan de uiteindelijke implementatie. Stel doelstellingen vast om ervoor te zorgen dat u deze op een snelle en efficiënte manier realiseert.
  • Breng uw migratie in kaart voordat u begint: het migreren van al uw bedrijfsgegevens kan een logistieke nachtmerrie lijken. Cloudmigraties vergen veel tijd, energie en een goede planning. Als u echter een plan van aanpak hebt voordat u begint met de migratie, dan vergemakkelijkt dit het proces aanzienlijk. Als u vanaf het begin een duidelijk doel voor ogen hebt, dan kunt u een plan van aanpak opstellen om de cloudmigratie soepel te laten verlopen.
  • Stimuleer een cloudmentaliteit: overstappen vanuit een niet-cloudomgeving kan een uitdaging zijn, vooral als uw medewerkers gewend zijn om met specifieke technologie of fysieke back-ups te werken. Door hen langzaam maar zeker aan de hand van kleine veranderingen kennis te laten maken met de cloud, wordt de weerstand verminderd. Op deze manier kan iedereen de veranderingen accepteren en uiteindelijk zelfs omarmen.
  • Blijf ruimdenkend en flexibel: tijdens een migratie, vooral een grootschalige, is het cruciaal dat uw bedrijf wendbaar, flexibel en bereid tot aanpassingen blijft. Terwijl uw bedrijf werkt aan het veranderen en bijwerken van de processen, is het van essentieel belang dat alle betrokkenen openstaan voor nieuwe ideeën en bereid zijn om snel te reageren op plotselinge veranderingen.

Als het op de cloud aankomt, is het belangrijk om te zorgen voor een stevige, solide basis

Naarmate u meer bedrijfsonderdelen naar de cloud begint te verplaatsen, zullen uw cloudbehoeften blijven groeien. Kies daarom voor een online back-uppartner vinden die niet alleen betrouwbaar is, maar die u ook helpt om met de gevaarlijke ‘kloof’ om te gaan tussen waar de verantwoordelijkheid van uw applicatieleverancier ophoudt en waar uw verantwoordelijkheid begint.

Dit te overbruggen gat is een kritiek onderdeel van het cloudmigratieproces dat vaak over het hoofd wordt gezien. SaaS-leveranciers (Software-as-a-Service) zijn niet verplicht om uw gegevens te herstellen als deze verloren gaan. Dit stelt uw bedrijf bloot aan risico’s en aan de gevaren van niet-naleving. Hoewel de meeste providers bescherming bieden tegen veelvoorkomende oorzaken van downtime, kiest u in het ideale geval voor een online back-upprovider die nóg een stap verder gaat en uw cloudapplicatiegegevens beheert. KeepItSafe biedt u een eenvoudig, gecentraliseerd systeem voor al uw SaaS-applicaties. Dit systeem omvat een onlineback-upfunctie om al uw data te beschermen met éénstaps opslag.

Uw cloudmigratie gemakkelijk gemaakt 

De migratie naar een cloudgebaseerde infrastructuur kan in het begin een aardige uitdaging zijn. De voordelen spreken echter boekdelen. Er is duidelijke communicatie nodig, u moet de opdrachten en verantwoordelijkheden nauwgezet verdelen tussen de teams, u dient een scherp oog voor procesmanagement te hebben om alles goed te laten verlopen en last but not least moet u de juiste cloudpartner aan uw zijde hebben. Als u de overstap echter eenmaal gemaakt hebt, zult u niets anders meer willen! The sky’s the limit.

CyberFortress helpt miljoenen gebruikers over de hele wereld al meer dan twintig jaar om hun gegevens te beveiligen. CyberFortress gebruikt hiervoor een hoog beschikbare cloudopslagservice met SSL-versleuteling die gescheiden is van uw productieomgeving, waardoor u essentiële gegevens veilig kunt herstellen met meerdere kopieën op meerdere locaties. 

Profiteer van een GRATIS systeemanalyse van een wereldleider in online back-up- en datahersteldiensten.

Share this on:
Search

Type and hit ‘Enter’ to search.