De weg naar Disaster Recovery: 7 best practices om uw bedrijf te helpen sterker terug te komen na een tegenslag

Het is nu belangrijker dan ooit dat uw bedrijf voorbereid is op het onverwachte – en op het herstelproces dat daarop kan volgen.

De weg naar Disaster Recovery: 7 best practices om uw bedrijf te helpen sterker terug te komen na een tegenslag

De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de wereld in een oogwenk kan veranderen. Als u nog geen Disaster Recovery Plan voor uw bedrijf hebt geïmplementeerd, dan is dit het ideale moment om dat alsnog te doen.

Onzekerheid is een kostenpost geworden bij het runnen van een bedrijf. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit dat uw bedrijf voorbereid is op het onverwachte – en op het herstelproces dat daarop kan volgen. Daarom is het van cruciaal belang dat u over noodplannen beschikt om uw waardevolle gegevens veilig te stellen.

Een Disaster Recovery Plan is de optimale manier om uw gevoelige gegevens te beschermen als er zich een crisis voordoet. Wanneer u over een Disaster Recovery Plan beschikt, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over cyberaanvallen of stroomuitval. U kunt zicht met een gerust hart bezighouden met waar u het beste in bent: uw bedrijf laten groeien. Naast uw Disaster Recovery Plan volgen hier 7 belangrijke best practices die ook een overweging waard zijn.

Het noodlot kan elk moment toeslaan. Door erop voorbereid te zijn, kunt u ervoor zorgen dat gevolgen ervan minder schadelijk zijn.
Het noodlot kan elk moment toeslaan. Door erop voorbereid te zijn, kunt u ervoor zorgen dat gevolgen ervan minder schadelijk zijn.

1. Zorg dat uw hele team op één lijn zit

Het is van cruciaal belang dat bedrijven hun vereisten en tijdgevoelige behoeften op het gebied van gegevensbeheer nauwkeurig in kaart brengen. Specifieker gezegd moeten bedrijven weten welke tijdstbestekken en datums worden uitgetrokken om verloren gegevens te herstellen. Het is ook van essentieel belang dat de Recovery-teams qua planning op één lijn zitten.

2. Maak een plan en schrijf dit op

Hoewel u nooit volledig voorbereid kunt zijn, is een Disaster Recovery Plan een ongelooflijk belangrijk aspect voor elk bedrijf. Dit plan omvat een duidelijke gedragslijn die medewerkers moeten volgens als het noodlot toeslaat. In uw duidelijk geformuleerde plan moet u gedetailleerd ingaan op de verschillende manieren waarop een gebeurtenis kan verlopen en hoe uw team daarop moet reageren. U dient deze plannen ook regelmatig te controleren en bij te werken naarmate uw bedrijf groeit.

3. Hebt u een back-upoplossing?

Als de back-up van uw gegevens toegankelijk is, dan betekent dit dat uw bedrijf kan blijven functioneren. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de gevolgen van verstoringen of dienststoringen. Schakel een premium dienstverlener in om uw kritieke gegevens te versleutelen en beveiligen, zodat deze veilig zijn voor rampen. 

4. Zorg ervoor dat zowel uw on-site als off-site IT-systemen beschermd zijn

Een “back-up” is de kopie van uw gegevens die u kunt gebruiken als de oorspronkelijke kopie verloren is gegaan, is gewist of beschadigd is geraakt. Kopieer deze back-up altijd op verschillende platforms. Als er dan onverhoopt één uitvalt, verliest u niet alle kopieën. De 3-2-1-regel is eenvoudig te onthouden: 3 kopieën van gegevens, opgeslagen op 2 verschillende soorten media, met 1 kopie off-site.

5. Automatiseer uw Disaster Recovery-processen

De beste manier om voorbereid te zijn op een crisis is uw bedrijf zoveel mogelijk te automatiseren. Door processen vanaf het begin te automatiseren, wordt het veel gemakkelijker om in een noodsituatie te herstellen. Als het noodlot toeslaat, dan komen tijdrovende en foutgevoelige taken zoals het handmatig invoeren van gegevens of het opzetten van IT-systemen te vervallen.

6. Test uw systeem voordat u het in gebruik neemt

Testen is een belangrijk onderdeel van het Disaster Recovery-proces, omdat Disaster Recovery een naadloos onderdeel van uw normale activiteiten moet zijn. De enige manier om dat te garanderen is door rigoureus te testen. U wilt een Disaster Recovery-proces niet voor het eerst meemaken in een levensechte situatie. Zorg ervoor dat u alles eerst test.

7. Kies de juiste DRaaS-partner (Disaster Recovery-as-a-Service)

Er zijn veel DRaaS-aanbieders, maar het kiezen van de juiste partij kan een moeilijk proces zijn. Het is belangrijk dat u naar uw bedrijfsdoelstellingen kijkt en vaststelt welke het meest waardevol zijn. Zo zorgt uw vereisten voor gegevensherstel bekend zijn en kunt u in lijn hiermee uw partner kiezen.

Recovery gemakkelijk gemaakt 

Het noodlot kan elk moment toeslaan. Door er echter op voorbereid te zijn, kunt u ervoor zorgen dat gevolgen ervan minder schadelijk zijn. Door een aantal eenvoudige best practices voor Disaster Recovery te implementeren, zorgt u ervoor dat uw bedrijf altijd één stap voorloopt op een ramp nog voordat deze voltrekt. Kom meer te weten over deze en andere tools die u helpen bij het omgaan met rampen. Download daarvoor ons gratis e-book ‘Business Resilience: waarom dit noodzakelijk is en hoe u dit bewerkstelligt’.

CyberFortress helpt miljoenen gebruikers over de hele wereld al meer dan twintig jaar om hun gegevens te beveiligen. CyberFortress gebruikt hiervoor een hoog beschikbare cloudopslagservice met SSL-versleuteling die gescheiden is van uw productieomgeving, waardoor u essentiële gegevens veilig kunt herstellen met meerdere kopieën op meerdere locaties. 

Profiteer van een GRATIS systeemanalyse van een wereldleider in online back-up- en datahersteldiensten.

Share this on:
Zoek

Type and hit ‘Enter’ to search.