Ga de angst voor scareware te lijf

Van veel scarewareprogramma’s is bekend dat ze de interface en het ontwerp van andere, bekende malwarebeschermingsprogramma’s kopiëren. Hierdoor is het nog lastiger om werkelijke oplossingen te onderscheiden van zogenaamde.

Ga de angst voor scareware te lijf

In tegenstelling tot normale malware, spyware of ransomware doet scareware zich voor als betrouwbare beveiliging. U wordt zo bang gemaakt dat u wilt betalen om de infecties op te ruimen die het programma beweert te hebben ontdekt.

Angst is een belangrijke drijfveer, vooral in een wereld vol ontregelde werknemers en snel veranderende bedreigingen. Er wordt zo veel ontwikkeld wat we niet weten, dat we een ‘bedreiging’ gauw voor waar aannemen, zonder te controleren of het echt een bedreiging is. Dat is de beangstigende essentie van scareware.

Een schermvullende, angstaanjagende, goed gecamoufleerde bedreiging

Stelt u zich voor dat een enorme pop-up uw scherm overneemt om u te waarschuwen voor een gevaarlijke infectie die uw essentiële gegevens aantast, tenzij u onmiddellijk in actie komt. Gelukkig wordt onder deze ‘enge’ boodschap de perfecte oplossing aangereikt: betaling van een bedrag om de enige opruimsoftware te activeren die deze bedreiging ongedaan kan maken.

Dit is een gebruikelijke vorm van scareware, die door veel mensen wordt ondervonden. Het inherente probleem is dat de software die zich als malwareverwijderaar voor uw computer voordoet, precies de software is die uw kritische systemen infecteert door malware te installeren.

Dit is maar één van de vele cyberbedreigingen waarvan uw bedrijf en medewerkers constant op de hoogte moeten zijn. Download ons gratis e-book ‘Cybersecurity: Slimme bedreigingen vereisen een slimmere verdediging’, dat u inzicht geeft in deze bedreigingen en uitlegt hoe u zich beter ertegen kunt beschermen.

Een bedreiging die moeilijk te onderscheiden is

Van veel scarewareprogramma’s is bekend dat ze de interface en het ontwerp van andere, bekende malwarebeschermingsprogramma’s kopiëren. Hierdoor is het nog lastiger om werkelijke oplossingen te onderscheiden van zogenaamde. Vaak hebben deze programma’s dezelfde of vergelijkbare namen als die van gerenommeerde aanbieders. De tijd dat u deze bedreigingen aan grammatica- en spelfouten kon herkennen, is voorbij. Dat maakt het des te belangrijker om goed na te denken over wat u werkelijk wordt voorgeschoteld. 

Als aanvallers slimmer worden en grootschaliger te werk gaan, kunt u niet achterblijven. U moet beseffen wat een scarewareaanval is en hoe u die kunt vermijden.

Aanvallers benutten de gelegenheid en angst onder potentiële doelwitten om oplossingen aan te smeren die hun computer alleen maar verder infecteren en aantasten.
Aanvallers benutten de gelegenheid en angst onder potentiële doelwitten om oplossingen aan te smeren die hun computer alleen maar verder infecteren en aantasten.

Wees niet bang: u kunt de angst voor scareware te lijf gaan

1. Betaal niet, anders komt het u duur te staan

Aanvallers hebben vaak veel geld en middelen ter beschikking. Hoewel veel verwijderingssoftware in de vorm van scareware ‘gratis’ is, moet u er vaak voor betalen. Door de bedreiging te negeren en betaling te weigeren, hoe overtuigend de boodschap ook is, kunnen bedrijven en potentiële slachtoffers de geldstroom onderbreken waarvan deze aanvallers afhankelijk zijn om bedreigingen te uiten. 

Hoe snel de pop-ups ook op uw scherm verschijnen, sluit onmiddellijk uw browser, e-mailprogramma of andere applicatie die de boodschap heeft voortgebracht en neem contact op met de IT-afdeling of technische ondersteuning.

2. Laat u niet intimideren. Geloof de bedreiging niet.

Een tactiek die vaak bij dit soort aanvallen wordt gebruikt, is overname van uw complete scherm met een enge waarschuwing van de overheid dat u bepaalde privacy- en gegevensbeschermingswetten hebt overtreden en daarom nu verdacht bent omdat u illegale content hebt bekeken. Vaak wordt directe betaling van een boete geëist en het kan ongelooflijk lastig zijn om dit venster te sluiten. 

Ondanks de verontrustende boodschap, moet u dit niet geloven. Zelfs als er informatie over uw IP-adres en locatie wordt getoond, moet u niet schrikken. Aanvallers misbruiken vaak native data die op elke webpagina beschikbaar zijn om dit soort informatie te vermelden. Bestempel de aanval gewoon als bluf en sluit uw programma’s geforceerd af met behulp van uw taakmanager.

3. Back-ups zijn altijd een goed idee 

Hoewel scareware allerlei vormen kan aannemen, is het heel lastig om echte systeemfouten te onderscheiden van goed ontworpen malware. Elk bedrijf, groot of klein, kan er slachtoffer van worden. De vraag is, welke maatregelen neemt u om te voorkomen wat onvermijdelijk lijkt? Goede online back-ups van een premium en hoog beschikbare online aanbieder zijn de oplossing. 

Wanneer u weet dat alle essentiële gegevens zich altijd veilig in de cloud bevinden, kunt u elke bedreiging − zelfs het gebruik van bangmakerij om malware te installeren − eenvoudig het hoofd bieden. U kunt zo’n bedreiging dan moeiteloos onschadelijk maken en uw gegevens probleemloos herstellen.

Wees niet bang voor scareware

Nu meer bedrijven vertrouwd raken met thuiswerken en meer medewerkers op particuliere en openbare plekken werken, wordt traffic die op bedreiging berust een dagelijkse realiteit. Scareware heeft een groot aandeel in dit soort traffic. Aanvallers benutten de gelegenheid en angst onder potentiële doelwitten om oplossingen aan te smeren die hun computer alleen maar verder infecteren en aantasten. Alle bedrijven en medewerkers die met deze akelige realiteit worden geconfronteerd, moeten kunnen vertrouwen op de tools die ze gebruiken, de aard van hun traffic en hun connectiviteit. Wat de boodschap ook is, laat u niet misleiden door angst wanneer het om scareware gaat.

CyberFortress helpt miljoenen gebruikers over de hele wereld al meer dan twintig jaar om hun gegevens te beveiligen. CyberFortress gebruikt hiervoor een hoog beschikbare cloudopslagservice met SSL-versleuteling die gescheiden is van uw productieomgeving, waardoor u essentiële gegevens veilig kunt herstellen met meerdere kopieën op meerdere locaties. 

Profiteer van een GRATIS systeemanalyse van een wereldleider in online back-up- en datahersteldiensten.

Share this on:
Zoek

Type and hit ‘Enter’ to search.