Geen actie vereist: hoe de zero-click-aanval gebruikers omzeilt voor toegang tot de infrastructuur

In tegenstelling tot phishingaanvallen wordt de gebruiker bij zero-click-aanvallen volledig omzeild. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van kwetsbaarheden in veelgebruikte software.

Geen actie vereist: hoe de zero-click-aanval gebruikers omzeilt voor toegang tot de infrastructuur

Hackers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om apparaten te infiltreren. Het nieuwste wapen in hun arsenaal? De zero-click-aanval.

Nu steeds meer bedrijven wereldwijd overstappen op een hybride model, waarbij teams overal vandaan kunnen werken met notebooks, mobiele apparaten en tools, vormen zero-click-aanvallen een bijzonder unieke bedreiging. Dergelijke aanvullen zijn bijzonder misleidend. In tegenstelling tot phishingaanvallen waarbij gebruikers moeten reageren door op een link te klikken of door een bijlage te downloaden, omzeilen deze zero-click-aanvallen de gebruiker volledig door misbruik te maken van kwetsbaarheden in veelgebruikte software.

Je komt er pas achter als het al te laat is

Aangezien zero-click-aanvallen onzichtbaar zijn, zijn deze ongelooflijk gevaarlijk. Deze aanvullen kunnen zelfs de meest veiligheidsbewuste gebruikers en teamleden verrassen. Dit komt omdat dergelijke aanvallen gebruik maken van bestaande veiligheidslacunes in een app of besturingssysteem. Elke functie voor het verwerken en omzetten van gegevens is kwetsbaar voor een zero-click-aanval. Als ongeverifieerde gegevens worden geaccepteerd, dan kunnen deze onmiddellijk worden gecompromitteerd. 

Hackers maken hier gebruik van om kwaadaardige code te verbergen in legitieme, normaal uitziende tekst, afbeeldingen of audiobestanden. Deze sturen zij vervolgens naar hun slachtoffer. Zodra het slachtoffer dit opent, wordt de code automatisch uitgevoerd op het apparaat, meestal met verwoestend effect. Dergelijke aanvallen worden vaak gebruikt in door de staat gesteunde activiteiten, bij de infiltratie van prominente doelwitten en voor bedrijfsspionage. Ongeacht het doelwit is het doel altijd hetzelfde: controle krijgen over of toegang krijgen tot zo gevoelig mogelijke informatie.

Zonder klikken ook geen detectie 

Als een hacker een kwetsbaarheid vindt in een e-mailprogramma op uw telefoon, dan hoeft hij of zij u alleen maar een e-mail met kwaadaardige code te sturen. Zodra u het bericht ontvangt, wordt de code uitgevoerd en besmet deze uw telefoon. Hierdoor krijgt de hacker onmiddellijk toegang. Zelfs als u het oorspronkelijke bericht verwijdert, blijft de infectie achter.

Ondanks de schijnbaar robuuste beveiliging is het voor hackers gemakkelijk om er misbruik van te maken. Aangezien veel data die we verzenden versleuteld is – en niemand behalve de verzender en de ontvanger kan zien welke data wordt uitgewisseld – is het moeilijk te bepalen of er een aanval plaatsvindt.

Ongeacht het doelwit is het doel altijd hetzelfde: controle krijgen over of toegang krijgen tot zo gevoelig mogelijke informatie.
Ongeacht het doelwit is het doel altijd hetzelfde: controle krijgen over of toegang krijgen tot zo gevoelig mogelijke informatie.

Uzelf en uw bedrijf beschermen tegen een zero-click-aanval 

Hoewel zero-click-aanvallen algemeen lastig te traceren en uiterst moeilijk te voorkomen zijn, zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt ondernemen om uw apparaten te beschermen tegen aanvallers.

  • Zorg dat het besturingssysteem, de firmware en de apps op al uw apparaten altijd zo up-to-date mogelijk zijn. 
  • Als u nieuwe apps downloadt, download deze dan uitsluitend vanaf officiële locaties. 
  • Maak er een gewoonte van om apps die u niet meer gebruikt te verwijderen. 
  • Schakel blockers in om pop-ups van al uw apparaten te weren. Veel cybercriminelen gebruiken deze pop-ups om hun malware te verspreiden. 
  • Gebruik sterke multifactorauthenticatie om apps te kunnen openen die toegang hebben tot kritieke informatie. 
  • Maak unieke, sterke wachtwoorden en vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms. 
  • Maak regelmatig een back-up van uw data op een veilig cloudplatform. Als uw bedrijf wordt gecompromitteerd, dan helpt dit het herstelproces van uw data te versnellen.

Van zero-click naar zero-issue 

Hackers zijn innovatiever dan ooit en er is geen twijfel dat er steeds sneller meer dreigingen komen. Deze cybercriminelen hebben het niet langer alleen gemunt op desktopgebruikers, maar richten zich nu ook op mobiele apparaten. Nu er zoveel op afstand wordt gewerkt, vormt de zero-click-aanval een uniek risico. Het feit dat er geen interactie van de gebruiker nodig is om met dit soort aanvallen een infectie of inbreuk te veroorzaken, maakt deze dreiging des te serieuzer. Pas beveiliging op basis van best practices toe, maak gebruik van alle native toegangscontrole en vertrouw op de cloud om te zorgen dat uw gevoelige data te allen tijde veilig zijn.

CyberFortress helpt miljoenen gebruikers over de hele wereld al meer dan twintig jaar om hun gegevens te beveiligen. CyberFortress gebruikt hiervoor een hoog beschikbare cloudopslagservice met SSL-versleuteling die gescheiden is van uw productieomgeving, waardoor u essentiële gegevens veilig kunt herstellen met meerdere kopieën op meerdere locaties. 

Profiteer van een GRATIS systeemanalyse van een wereldleider in online back-up- en datahersteldiensten.

Share this on:
Zoek

Type and hit ‘Enter’ to search.