Hoe kleine problemen groot ongemak veroorzaken: veilig blijven en microservices

Door applicaties op te splitsen in afzonderlijke onderdelen zorgen microservices voor meer flexibiliteit en een betere optimalisatie van uw tools.

Hoe kleine problemen groot ongemak veroorzaken: veilig blijven en microservices

Hoewel microservice-architectuur (MSA) al enige tijd bestaat, is dit tot nu toe nooit op grote schaal toegepast. Door de toenemende druk op bedrijven om flexibeler te worden, beginnen MSA’s aan populariteit te winnen.

Microservices zijn net als bouwstenen. Het zijn functies en add-ons die gemakkelijk samen te voegen zijn tot een afgewerkt product of die een toevoeging vormen op een bepaalde dienst of tool. Door applicaties op te splitsen in afzonderlijke onderdelen zorgen microservices voor meer flexibiliteit en een betere optimalisatie van uw tools. 

Een voorbeeld van de voordelen van een overstap naar microservices is Amazon. Toen de online retailgigant sneller moest schalen dan met hun huidige systeem mogelijk was, stapten hun technische teams over op microservices. In plaats van alles via één complex systeem te laten lopen, werden applicaties opgesplitst in kleinere, onafhankelijk van elkaar werkende systemen. Dit betekende dat één enkele service de Koop Nu-knop behandelde, terwijl een volledig andere service de belastingberekeningsfunctie behandelde. 

Maar zoals met alles wat innovatief is, brengt het opsplitsen van services een risico met zich mee dat sommige bedrijven té groot vinden.

Microservices toepassen en wat deze voor u betekenen 

Zodra microservices in uw bedrijf geïntroduceerd worden, neemt de omvang van het zogenaamde aanvalsoppervlak toe. De add-ons mogen dan wel technisch geavanceerd zijn, dat wil niet zeggen dat deze vrij zijn van bugs en hackbare code. Dit betekent dat u de beveiliging evenredig moet opvoeren. De waarheid is dat u niet alleen op microservices kunt vertrouwen om uw systeem veilig te maken. Dat vergt zorgvuldigheid. U moet beveiliging de prioriteit geven om een omgeving te creëren die van end-to-end veilig is.

De waarheid is dat je niet alleen op microservices kunt vertrouwen om het systeem veilig te maken.
De waarheid is dat je niet alleen op microservices kunt vertrouwen om het systeem veilig te maken.

Vier pro-actieve strategieën ter beveiliging van uw microservices 

  1. Voeg wat diepte toe aan uw beveiligingsprotocollen

Om uw data te beschermen, moet u de betreffende service met meerdere beveiligingslagen beschermen. Als u dat niet doet, dan blijft uw gevoelige data kwetsbaar. Voeg verschillende lagen toe, zoals gebruikersauthenticatie, real-time berichtversleuteling en identiteitsbeheer.

  1. Kies voor de voorzichtige aanpak

Met microservice-architectuur verandert de beveiliging van applicaties drastisch. In plaats van een overkoepelende aanpak moet veiligheid een onderdeel zijn van elke stap van het proces, van ontwerp tot productie.

  1. Zorg met isolatie voor versterking

Bij microservices wordt elk onderdeel apart geïmplementeerd, waardoor u de volledige controle in handen hebt. En dan het soort controle dat van onschatbare waarde is wanneer een hack of inbreuk dreigt, waardoor u het probleem kunt isoleren en aanpakken zonder dat andere delen van uw omgeving hieronder te lijden hebben.

  1. Vergeet niet om back-ups te maken

Een databack-up op een veilige plaats is ideaal, vooral in het geval van microservices. U wilt niet alleen uw database veilig houden, maar u wilt er ook voor zorgen dat de omgeving gescheiden (cloudgebaseerd) en zeer goed versleuteld is. Op die manier garandeert u de bedrijfscontinuïteit en houdt u tegelijk de architecturale integriteit in stand.

Zelfs in tijden van microservices is het belangrijk om voor veiligheid en beveiliging te zorgen 

Zoals met de meeste opkomende technologieën, is het belangrijk om te experimenteren en de beste oplossing voor uw bedrijf te vinden. Toch is het cruciaal om ook uw beveiligingsprotocollen goed in de gaten te houden. Hoe veilig uw systeem ook lijkt, u wilt nooit in een situatie terechtkomen waarin u verloren of gestolen data niet meer kunt terughalen. Daarom blijven recovery tools, zoals online back-up, een cruciaal onderdeel van uw beveiligingsstrategie, ongeacht of u de overstap naar microservices al dan niet hebt gemaakt.

CyberFortress helpt miljoenen gebruikers over de hele wereld al meer dan twintig jaar om hun gegevens te beveiligen. CyberFortress gebruikt hiervoor een hoog beschikbare cloudopslagservice met SSL-versleuteling die gescheiden is van uw productieomgeving, waardoor u essentiële gegevens veilig kunt herstellen met meerdere kopieën op meerdere locaties. 

Profiteer van een GRATIS systeemanalyse van een wereldleider in online back-up- en datahersteldiensten.

Share this on:
Zoek

Type and hit ‘Enter’ to search.