Maak van 2022 het jaar van uw bedrijfscontinuïteitsplan

Het is bemoedigend dat bedrijfscontinuïteitsplanning aan kracht heeft gewonnen. Het laat namelijk zien dat bedrijven beter beseffen hoe belangrijk die planning is om te kunnen overleven.

Maak van 2022 het jaar van uw bedrijfscontinuïteitsplan

In een veranderende arbeidswereld is het een noodzakelijke kostenpost voor uw bedrijf om uw bedrijfscontinuïteitsplan regelmatig bij te werken. Een concreet plan is een goed begin, maar als dit niet relevant is en regelmatig wordt bijgewerkt, leidt het waarschijnlijk tot ongewenste uitkomsten of nog erger.

Wanneer het noodlot toeslaat, kan al het personeel worden lamgelegd. Gelukkig kunnen bedrijven veerkrachtiger worden door vooruit te plannen en de juiste maatregelen te nemen. Bedrijven die tijd investeren in bedrijfscontinuïteitsplanning, kunnen geld besparen, reputatieschade voorkomen en sneller herstellen dan hun onvoorbereide concurrenten.

Nu we het derde jaar van de wereldwijde pandemie ingaan, is het bemoedigend dat bedrijfscontinuïteitsplanning aan kracht heeft gewonnen. Het laat namelijk zien dat bedrijven beter beseffen hoe belangrijk die planning is om te kunnen overleven. Maar dat betekent niet dat ze gerust kunnen zijn. Elk groeiend bedrijf moet zijn blik op de horizon gericht houden en zich blijven voorbereiden op toekomstige bedreigingen.

Een nieuwe dag, een nieuwe bedreiging

Alleen al vorig jaar zagen we verschillende nieuwe cyberbedreigingen die bedrijven kunnen ontwrichten. De heersende trend om thuis te werken, is voor de meeste bedrijven veranderd van crisismanagement naar de nieuwe standaard. En daardoor ontstaan een heleboel ongekende rampenscenario’s. 

Daarom moeten ondernemers de huidige staat van hun activiteiten beoordelen om een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen dat niet alleen allesomvattend is, maar ook de wereld van dit moment en alle mogelijke bedreigingen weerspiegelt. 

Download ons gratis e-book ‘Cybersecurity: Slimme bedreigingen vereisen een slimmere verdediging’, dat u inzicht geeft in deze bedreigingen en uitlegt hoe u zich beter ertegen kunt beschermen.

Aan de slag met een bijgewerkt bedrijfscontinuïteitsplan dat uw bedrijf kan baten

Of het nu gaat om een kleine wijziging in uw bestaande plan of een volledige herziening van uw cyberbeveiligingsmaatregelen, elke aanpassing in uw bedrijfscontinuïteitsplan zorgt ervoor dat u tegen veranderende omstandigheden bent opgewassen. Hierdoor kunt u de hersteltijd verkorten, wat uw bedrijf vooral kan helpen wanneer zich een ramp voordoet. 

Nadat u de doeltreffendheid van uw huidige plan grondig hebt beoordeeld, denkt u na over macro- en microgebeurtenissen in het afgelopen jaar, zoals wereldgebeurtenissen die uw bedrijf of sector kunnen beïnvloeden en risico’s die specifiek zijn voor uw bedrijf. U kunt zich bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Zijn er punten die niet meer relevant zijn?
  • Is ons plan duidelijk genoeg of te vaag?
  • Zijn er in de loop van het jaar nieuwe leveranciers of partners bijgekomen die ons plan kunnen beïnvloeden?
  • Hebben we belangrijke wijzigingen aangebracht in ons interne beleid?
  • Hebben we nieuwe technologieën verworven die van invloed zijn op onze dagelijkse werkzaamheden?
  • Zijn de doelen en prioriteiten van ons bedrijf gelijk gebleven?
Door uw bedrijfscontinuïteitsplan bij te werken op een manier die het huidige landschap weerspiegelt, kunt u zich voorbereiden op alles wat de toekomst brengt.
Door uw bedrijfscontinuïteitsplan bij te werken op een manier die het huidige landschap weerspiegelt, kunt u zich voorbereiden op alles wat de toekomst brengt.

Wanneer moet u uw bedrijfscontinuïteitsplan bijwerken?

Hoe vaak u uw plan bijwerkt, hangt af van verschillende factoren, zoals uw sector, uw ondernemingsdoel, uw activiteiten en uw risicoprofiel. Als basisregel is het goed om plannen voor essentiële activiteiten om de zes maanden te herzien. 

Naast deze regelmatig geplande herzieningen moet u uw bedrijfscontinuïteitsplan bijwerken als zich de volgende gebeurtenissen voordoen:

  • Als uw manier van werken ingrijpend is gewijzigd als gevolg van structurele veranderingen, nieuwe partners, nieuwe technologie of veranderend beleid. 
  • Als hiaten in uw continuïteitsbeheer aan het licht komen door gebeurtenissen in de praktijk.
  • Als u geprobeerd hebt om uw plan uit te voeren en tot de bevinding bent gekomen dat het niet werkt. 
  • Als uw bedrijf de kracht van de cloud benut, vooral voor thuiswerkers, als middel om de beveiliging van gegevens te waarborgen via een premium online back-upservice met SSL-versleuteling.

Begin voorbereid aan het nieuwe jaar

U kunt nu in actie komen en uw bedrijf voorbereiden op het onbekende. Door uw bedrijfscontinuïteitsplan bij te werken op een manier die het huidige landschap weerspiegelt, kunt u zich voorbereiden op alles wat de toekomst brengt. Of dat nu betekent dat u de technische kant van uw manier van werken opnieuw bekijkt, processen aan uw personeel aanpast of meer gebruikmaakt van de cloud voor veilige online back-ups.

CyberFortress helpt miljoenen gebruikers over de hele wereld al meer dan twintig jaar om hun gegevens te beveiligen. CyberFortress gebruikt hiervoor een hoog beschikbare cloudopslagservice met SSL-versleuteling die gescheiden is van uw productieomgeving, waardoor u essentiële gegevens veilig kunt herstellen met meerdere kopieën op meerdere locaties. 

Profiteer van een GRATIS systeemanalyse van een wereldleider in online back-up- en datahersteldiensten.

Share this on:
Search

Type and hit ‘Enter’ to search.